YEMEKTEYİZ ANADOLU

Hafta içi her gün 12.30

20.02.2014 Tarihli

Kuzu Güveç

MALZEMELER

400 gr kuşbaşı kuzu eti
   1 soğan
   3 domates
   2 sivri biber
   1 sarı dolmalık biber
   3 diş sarımsak
   1 tatlı kaşığı kekik
   1 çay kaşığı karabiber
   1 tatlı kaşığı tuz
   4 yemek kaşığı zeytinyağı
   1 su bardağı su

HAZIRLANIŞI


Soğanın kabuklarını soyup küp doğrayın. Domatesleri ve sarı biberi de küp şeklinde doğrayın. Sarımsakların kabuklarını soyun. Eti yıkayıp suyunu süzdürün. Üzerine kekik serperek beklemeye alın. Güvecin içini zeytinyağı ile iyice yağlayın. Etleri güvecin tabanına yayın. Üzerine soğan, sarımsak ve sarı biberleri yerleştirin. En üste domatesleri ve sivri biberleri yerleştirin. Üzerlerine tuz, karabiber ve kekik serpin. Son olarak 1 su bardağı su ilave edin. Güvecin üzerini alüminyum folyo ile kapatıp ağır ateşte 40 dakika pişirin. Sıcak servis yapın.





Paylaş

Yayla Çorbası

MALZEMELER

1 fincan pirinç (Türk kahvesi fincanı)
7 su bardağı su
1 su bardağı yoğurt
1 yumurta
Yarım fincandan biraz fazla un (Türk kahvesi fincanı)
3 yemek kaşığı sıvı yağ
2 yemek kaşığı tereyağı
Tuz
Nane
HAZIRLANIŞI

Su, sıvı yağ, tuz ve pirinçler tencereye alınır. Pirinçler yumuşayıncaya kadar kaynatılır. Ayrı bir kasede yoğurt, yumurta ve un, 1 su bardağına yakın su ile birlikte iyice çırpılır.
Pirinçler yumuşayınca hızlıca karıştırarak yoğurtlu karışım çorbaya eklenir. Kaynayana kadar karıştırılır. Kaynayınca kısık ateşte 10-15 dk kaynatılır. Ara sıra karıştırmayı ihmal etmeyin. Çorbamız piştikten sonra altı kapatılır.
Şık bir sunum olması açısından;
Çorba kaselere alınır. Ayrı bir yerde tereyağı kızdırılarak nane ile karıştırılır. Ve kaselerdeki çorbaların üzerinde gezdirilir. Kalan naneli tereyağını tenceredeki çorbaya koyup karıştırın.


Paylaş

Yoğurtlu Patates

MALZEMELER

1 kg patates
750 gr süzme yoğurt
500 gr parça koyun eti
5 parça ilikli kemik
1 kase nohut1 küçük boy soğan
1 yumurta
1 yemek kaşığı tereyağı
1 tutam hasbir
1 tutam karabiber
HAZIRLANIŞI

500 gr et ve  ilikli kemik tencereye alınıp üzerini geçmeyecek kadar su ilave edilir. Köpüğü çıktıkça kaşıkla alınır. 1 küçük boy soğan küçük küçük doğranır. Köpüğü alınan ete ilave edilir. 1 kase nohut ve 2 çay kaşığı da tuz ilave edilerek pişirilir. Etler suyunu biraz çekmişse üzerini geçecek kadar daha sıcak su ilave edilir.1 kg patates küp küp doğranır. Kızartma tenceresine bol sıvıyağ koyulur ve patatesler hafif sararıncaya kadar kızartılır. İlikli kemikler haşlanan etin içinden çıkartılır. 750 gr süzme yoğurt ayrı bir tencereye alınır. Ocağın altı açılır ve zerine 1 yumurta kırılıp devamlı karıştırılarak ılıklaştırılır. Üzerine yemeğin suyundan azar azar eklenerek terbiyenin kıvamı açılır. Kızarmış patatesler etin ve nohutun üzerine ilave edilir. Terbiye de yemeğin içine dökülür. Ocağın altı kapatılır. 2 çay kaşığı tuz ve bir tutam karabiber eklenir.  Üzrine 1 tutam hasbir avuç içinde ezilerek serpilir. 1 yemek kaşığı tereyağı tavada eritilip yemeğin üzerine gezdirilir.


Paylaş

Çikolatalı Pasta

MALZEMELER

3 yumurta
1 su b. toz şeker
1 pk. vanilya
1 pk. kabartma tozu
3 çorba k. su
1 çorba k. kakao
3 çorba k. un
KREMASI İÇİN:
2,5 su b. süt
6 çorba k. toz şeker
2 çorba k. un
1 çorba k. nişasta
1 pk. vanilya
2 çorba k. köpürtülmüş şanti
ARASI İÇİN:
damla çikolata
2 muz
ÜZERİ İÇİN:
köpürtülmüş şanti

HAZIRLANIŞI

Yumurtaları karıştırma kabına kırıyoruz. Toz şekeri döküyoruz ve mikserle iyice köpürene kadar çırpıyoruz. Suyu ilave edip çırpıyoruz. Kakaoyu, vanilyayı, kabartma tozunu ve unu ilave ediyoruz. Mikserle çırpıyoruz.
Pasta çemberinin altını yağlı kağıtla kapatıyoruz ve tepsi üzerine koyuyoruz. Kalıba karışımı döküyoruz. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında pişiriyoruz. Kreması için, sütü tencereye döküyoruz. Toz şekeri, unu, nişastayı ve vanilyayı ilave ediyoruz. Çırpma teliyle karıştırarak pişirmeye başlıyoruz. Kıvamı koyulaşıp kaynamaya başlayınca altını kapatıyoruz.
Kremayı soğumaya bırakıyoruz. Köpürttüğümüz krem şantiden iki kaşık koyuyoruz ve çırpıyoruz. Pişen pasta kekini soğutuyoruz ve kalıptan çıkarıyoruz. Keki enlemesine üçe kesiyoruz. Servis tabağına kalıbı koyuyoruz. Birinci kat keki koyuyoruz. Üzerini varsa bir reçel ya da meyva suyuyla ıslatıyoruz. Kremanın yarısını kekin üzerine koyuyoruz. Muz dilimi koyup, damla çikolata serpiyoruz. 1 kaşık krem şanti sürüyoruz. ikinci kat keki üstüne kapatıyoruz.
Yine reçelle ıslatıyoruz. Kremanın kalanını koyuyoruz. Üstüne yine muz dilimi koyup, damla çikolata serpiyoruz. Üstüne 1 kaşık krem şanti sürüyoruz. Son keki de üzerine kapatıyoruz ve elimizle bastırıyoruz. Kalıbını çıkarıyoruz. Üzerini ve etrafını tamamen krem şantiyle kaplıyoruz. Üzerine uzunlamasına muz dilimlerinden palmiye ağacı şekli yapıyoruz. Aralara frenk üzümü atarak servise hazır hale getiriyoruz.

Paylaş