YEMEKTEYİZ ANADOLU

17.03.2014 Tarihli

FİRKİYE

MALZEMELER

FİRKİYE1 kg iri kuşbaşı 
1 kg badem çağlası 
1 çorba kaşığı salça 
6 adet taze soğan 
1 demet maydanoz 
1 tatlı kaşığı tuz 
1 tatlı kaşığı pul biber 
1 çorba kaşığı tereyağı 
1 adet limon 
Köfte için: 
300 gr kıyma 
1 çorba kaşığı pirinç 
1 çorba kaşığı ince bulgur 
1 çay kaşığı tuz 
1 çay kaşığı pul biber 

HAZIRLANIŞI

Et tencereye konur, kendi suyuyla kısa süre kavrulur sonra tereyağı eklenir. 10 dakika kadar pişirilir. Salça, 4 su bardağı su, tuz eklenir. Yarım saat kadar haşlanır. Bu arada köfte malzemesi yoğrulur. Misket kadar köfteler yuvarlanır. Kaynamakta olan yemeğe çağla ve köfteler atılır. 10 dakika sonra iri doğranmış soğan, kıyılmış maydanoz, pul biber katılır. Kapak kapatılır. 5 dakika sonra limonsuyu ilave edilir ve ateşten alınır.
Paylaş

MARDİN USULÜ KELLE PAÇA ÇORBASI

MALZEMELER

1 Adet koyun yada keçi kellesi 
Birkaç parça kemik 
1 Tatlı kaşığı biber salçası 
Toz kırmızı biber 
2-3 Diş sarımsak 
1-2 Yemek kaşığı sumak ekşisi 

HAZIRLANIŞI

Kelle iyice yıkanıp temizlenir. Kemiklerle birlikte bir tencerede üzerini kapatacak kadar su koyulur. Tuzda koyulduktan sonra kellenin etlerinin pişmesi beklenir. Piştikten sonra başka bir tencereye kellenin etleri didiklenir, üzerine etleri kapatacak kadar kellenin suyundan ilave edilir. Bu karışım iki taşım kaynatılır ve içine 1 tatlı kaşığı biber salçası ile birlikte sumak ekşisi ile dövülmüş sarımsaklar ilave edilir. 1-2 taşım daha kaynatıldıktan sonra ocaktan alınır. Üzerine toz kırmızı biberli, naneli tereyağı gezdirilir.
Paylaş

ZİNGİL TATLISI

MALZEMELER

500 gram un
3 adet yumurta
1 paket kabartma tozu 
1 paket kuru maya 
Ilık su  

Şerbeti İçin: 
3 su bardağı şeker 
3 su bardağı su 
3-4 damla limon suyu  

Kızartma İçin: 
Sıvıyağ  

HAZIRLANIŞI

 Zingil tatlısı için un ve kabartma tozu derin bir kaba alınıp karıştırıldıktan sonra ortası açılır. Kabartma tozu, ılık su ve yumurta eklenip yoğrulur. Cıvık kıvamlı bir hamur elde edilir. Hamurun mayalanması için kenara alınır. Şerbet için şeker ve su derin bir tencerede kaynatılır. Limon suyu eklenip karıştırıldıktan sonra şerbet ocaktan alınır. Kızartma tenceresine alınan sıvıyağ kızdırılır. Çorba kaşığı ile hamurdan alınan parçalar kızgın yağa atılıp kızartılır. Kızaran hamurlar sıcakken soğuk şerbete atılır. Servis tabağına alınıp servis yapılır.  
Paylaş